Dietetycy „bardzo aktywni zawodowo” i ich różne ścieżki kariery
Jeśli jeszcze nie zdecydowałeś, w jaki sposób chcesz rozpocząć swoją karierę w branży po ukończeniu studiów i co możesz zrobić ze swoim stopniem naukowym…. zbadaj sektory pracy w poszukiwaniu inspiracji. Posłuchaj historii trzech dietetyczek, które po uzyskaniu dyplomu z powodzeniem kontynuują swoją pracę w zawodzie. Pamiętaj też, że Twoja pierwsza praca nie wiąże Cię na zawsze z konkretną karierą, więc pomyśl o rozszerzeniu poszukiwań pracy dla absolwentów.
mgr Kinga Dobies – dietetyk wielozadaniowy i jej ścieżka kariery, mająca początek już na studiach…
Skończyła studia licencjackie oraz magisterskie na kierunku dietetyka na poznańskiej Akademii Wychowania Fizycznego. Prace w zawodzie zaczęła już na studiach… na 5-tym roku. Wówczas rozpoczęła pracę na etacie w szpitalu Wojewódzkim w Poznaniu. Tam zyskała doświadczenie, w jaki sposób przełożyć wiedzę zdobytą na studiach na ograniczane wieloma czynnikami warunki żywienia szpitalnego. Wkrótce pojawiła się szansa na poznanie kolejnego obszaru pracy dietetyka w żywieniu zbiorowym – zlecenie planowania jadłospisów dekadowych dla jednego z przedszkoli. Obecnie kontynuuje pracę dla obu placówek, jednocześnie prowadząc gabinet dietetyczny i indywidualne poradnictwo dietetyczne.
Co Kinga twierdzi o pracy na tak wielu obszarach? Czy zarobki są satysfakcjonujące i poleca ten zawód ?
„Wszystko zależy jaki komfort życia preferujesz – im większe zaangażowanie, tym większe pieniądze. Polecam ten zawód osobom, które maja ścisły umysł i lubią pomagać innym”.
Po chwili dodaje: „Nie samą pracą człowiek żyje i poza nią również mam czas na przyjemności, treningi czy odpoczynek 😊”
Agata Staszak- od pracy w gastronomii do dietetyki
Dość nietypową ścieżkę zawodową obrała Pani Agata. Analizując Jej drogę kariery można dojść do wniosku, że nic tutaj nie stało się bez przyczyny.
Pani Agata przez wiele lat pracowała gastronomi w bezpośrednim kontakcie z żywnością. Poznała wiele techników kulinarnych oraz prostych rozwiązań w technologii przygotowywania potraw – zaobserwowała jak zmienia się produkt po obróbce termicznej.
Po uzupełnieniu wykształcenia, swoje doświadczenie i pasję wykorzystała w wąskim obszarze dietetyki, jakim jest praca z pacjentem bariatrycznym. Natomiast w poradni dietetycznej którą prowadzi, specjalizuje się głownie w prowadzeniu osób chorujących na tarczycę. Prowadzenie social mediów oraz bloga, sprawia, że realizuje się również w takich dziedzinach jak marketing czy tworzenie grafik.
Pod kątem finansowym – uważa, że zawód dietetyka jest wciąż niedocenianą profesją, jednak przyznaje, że odnajduje pasję w działaniu.
Mgr Magdalena Dworniczak
Pani Magda prezentuje kolejny przykład nietypowego rozwoju kariery. Ponieważ posiada wykształcenie pedagogiczne, skupia się przede wszystkim na pracy z dziećmi. Dość nietypowo swoje działania marketingowe skupia nie tylko na mediach społecznościowych, ale podczas spotkań edukacyjnych z dziećmi i ich rodzicami. Podczas warsztatów zdrowego odżywiania pomaga całym rodzinom zmieniać ich nawyki żywieniowe.
Magdalena Dworniczak działa pod marką FitKid Poradnia Dietetyczna i jest doskonałym przykładem na to, że otwierając poradnię dietetyczną nie musimy czekać na nowych klientów z założonymi rękoma lub ograniczać nasze działania marketingowe tylko do obszaru mediów społecznościowych. Uważamy, że ten rodzaj prowadzenia działalności niesie za sobą ogromną wartość i jest bardzo inspirujący do działania.
Na koniec pochwalimy się, że wszystkie dietetyczki pracują na programie do układania diet NUVERO wykorzystując go w swoich obszarach pracy. Chętnie pozostajemy z nimi w kontakcie i polecamy jako osoby naprawdę zaangażowane w temat.